Vi kender det allesammen – en køkkenvask som ser mat og kedelig ud. Men med få virkemidler kan man faktisk ”shine” sin vask op, så den fremstår pæn og velholdt. I den forbindelse er der selvfølgelig forskel på hvilket materiale, vasken er lavet af. Nedenfor beskrives hvordan man bedst holder sin køkkenvask skinnende ren.

Stålvask: Den daglige rengøring foretages med en hårdt opvredet klud. Fra tid til anden er det nødvendigt at give vasken en omgang med en grydesvamp og noget skuremiddel. Denne proces vil med tiden ændre vaskens glans, så den bliver mere mat. Man kan dog med fordel købe specialprodukter der er beregnet til at polere vasken op, så den fremstår i en ny og flottere udgave. Det kunne f.eks være Stål Fix fra Blanco, Sunshine fra Franke eller Star Clean fra Intra. Alternativt kan man anvende Wiener kalk som vil have samme effekt.

Det er vigtigt at undgå at placere støbejernsgryder og pander gennem længere tid i vasken. Disse vil efterlade en rand af rust, som bedst kan slibes væk med slibepapir korn 220.

Granitvask: Vaske fremstillet i granit har den fordel fremfor stålvasken at materialet er endog meget svært at ridse. Skulle det aligevel ske, er materialet gennemfarvet, så ridsen vil være svær at se. En granitvask er varmefast op til 280 grader, så selv meget varme gryder eller pander kan ikke skade materialet.

Den daglige rengøring foretages med en opvaskebørste og sulfo. Efter behov kan man anvende specialmidler som Blanco Clean eller Franke Twister til at polere vasken op med. Disse vil efterlade vasken stort set som ny. Kalk kan fjernes med 7 % eddike. Ved meget kraftige aflejringer kan man købe et specialprodukt fra producenten, f.eks Blanco Active som opløses i 2-3 cm vand i bunden af vasken. Herefter skal denne opløsning stå natten over og efterlader vasken ren og fri for kalk.

Porcelænsvask: En porcelænsvask rengøres bedst med lidt sulfo påført en opvaskebørste. Der må aldrig anvendes skuremidler, da disse vil ridse overfladen. Kalkaflejringer kan fjernes med kalkfjerner eller eddike. Hvis der er tale om en keramisk porcelænsvask som er brændt ved højere varmegrader end en traditionel porcelænsvask, kan man sagtens anvende en grydesvamp til rengøringen. Der kan i handlen købes plejemidler, der er specielt rettet mod vaske i keramisk porcelæn. Det kunne f.eks være Blanco Pure Plus Liquid som kan købes hos de fleste køkkenforhandlere eller direkte via Blancos hjemmeside.

Corianvask: I den daglige rengøring er en blød klud og rent vand tilstrækkeligt. Der kan anvendes sulfo for at fjerne eventuelle fedtpletter i vasken. Mild skurecreme og en hvid skuresvamp kan ligeledes anvendes. Hvis vasken er meget beskidt, kan man med fordel fylde vasken med varmt vand (ikke kogende) og deri opløse 1-2 tsk. maskinopvaskemiddel. Efter et par timer lukkes vandet ud og der vaskes efter med en børste. Til sidst tørres af med en tør klud, og vasken vil herefter fremstå ren og pæn. Husk altid at åbne for den kolde hane, hvis der hældes kogende vand ned i Corian vasken, ellers risikerer man at skade Corian overfladen. Desuden bør man undgå at sætte meget varme gryder ned i vasken. Sørg for at gryden er kølet af, inden den placeres i vasken, så der ikke opstår skader .

Blandingsbatterier:

Brug en blød klud og lidt mildt rengøringsmiddel til den daglige rengøring af blandingsbatteriet. Tør eventuelt efter med en tør klud. Behovet for efterpolering afhænger selvfølgelig også af blandingsbatteriets overflade. Matte overflader er generelt lettere at holde pæne, da de ikke behøver den grad af efterpolering, som den forkromede overflade gør.

Der må aldrig anvendes syreholdige rengøringsmidler, skurecreme, skuresvamp og kalkfjerner, da disse kan skade overfladen. Kalk fjernes i stedet med eddike eller en let eddike opløsning (10%).

Det tilrådes at skrue strålesamleren/tudens si (kaldet perlatoren) af med jævne mellemrum. Kalken i vandet vil nemlig gøre at den stopper til og derved stråler hårdere og mere ujævnt ud af hanen. Læg den i eddike eller kalkfjerner natten over. Slutteligt børstes den eventuelt med en tandbørste, hvorefter problemet er løst.