Laminat fra DFI Geisler

Laminatbordplader har i mange år været danskernes foretrukne bordplademateriale. Det skyldes formentlig, at laminatbordpladen er en utrolig taknemmelig overflade, som er let at rengøre og samtidig ligger i en prisklasse, hvor alle kan være med.

Man kan vælge mellem et utal af forskellige farver og mønstre – som regel til samme pris. Vær her opmærksom på, at helt ensfarvede laminater er sværere at holde, idet snavs og ridser her vil ses meget tydeligt. Dette gælder især sort og koksgrå, som faktisk ikke kan anbefales til køkkenbordplader.

Udover laminatens farve/mønster er forkant og bagkant også vigtige at tage stilling til. Mulighederne er mange; Stål- og aluminiumsforkanter, forskellige træforkanter og rene laminatforkanter – og alle kan fås både lige og ombukkede (postformede). Træforkanterne er som regel lakerede, hvilket kan medføre misfarvning af træet, når lakken slides af. Derfor kræver disse kanter efterlakering med lak hvert eller hver andet år. De andre kanter kræver ingen særlig vedligeholdelse.

Laminatbordplader er svære at kombinere med andre bordpladematerialer. Farven og forkanten på laminatpladen kan være svære at sætte sammen med andre materialer, og dyrere og mere ekslusive materialer vil ikke komme til sin ret i kombination med laminat. Det vil selvfølgelig altid være en individuel vurdering, men det er som hovedregel kun granit eller kunstgranit (oftest omkring kogepladen) der er egnet til en kombination med laminat.

Laminatbordplader er fortsat et meget populært bordplademateriale, selvom alle de nye materialer der er dukket op de sidste 10 år, har skubbet lidt til laminaten.

laminatbordplade

Ekstra info
Laminat består af flere lag papir ovenpå en spåndplade. Øverst ligger et beskyttelseslag af slidstærk melamin. Det er i den forbindelse vigtig at skelne mellem højtrykslaminat og almindelig laminat.

Højtrykslaminat sammenpresses under højt tryk, hvilket gør den meget mere modstandsdygtig over for det daglige slid end almindelige laminatplader, som kun kan købes i et byggemarked. Desuden laves selve spånpladen med en ekstra stærk overflade for at modvirke, at laminaten sprænger.

For at imødekomme tidens trend med helt tynde og stilrene bordpladeløsninger tilbyder producenterne nu en såkaldt homogen/kompakt laminat i 10-12 mm tykkelse, som består af sammenpresset papir med et beskyttelseslag øverst – dvs. uden spånpladekerne. Dette laminatprodukt har de samme egenskaber som en traditionel laminatbordplade.

Bagkantmuligheder:

  • Opformet/opbukket laminat bagkant, hvor laminaten er ført op mod væggen uden samling. En hygiejnisk løsning da der ingen samlinger er.
  • Løs bagkantliste i træ, enten i form af en hulkehl eller skureliste. En fleksibel løsning, idet listen først monteres, når bordpladen er monteret. Det giver den forde,l at listen kan dække over evt. mellemrum mellem væg og bordplade pga. skævheder i rummet. Har dog den ulempe, at man får en overgang mellem bordplade og liste, som kan være en rigtig skidtsamler. Endvidere har en liste i træ en tendens til at blive skadet af vand bagved vasken.
  • Løs bagkantliste i alu/stål look har den fordel frem for trælisten, at den ikke er påvirkelig af vand.
  • Fast hulkehl i træ er monteret bagpå laminatbordpladen, så den virker som en integreret del af bordpladen. Dette er en fordel mht. rengøring og vedligeholdelse, men er samtidig en mindre fleksibel løsning end den løse træliste, da bordpladen skal passe bedre til væggen, så man ikke får for store mellemrum mellem bagkantlisten og væggen, som skal fuges op. Som den løse træliste har en fast hulkehl ligeledes en tendens til at blive skadet af vand bagved vasken.
  • Fast hulkehl i alu/stål look har den fordel frem for den faste hulkehl i træ, at den ikke er påvirkelig af vand.

Slutteligt er det værd at nævne, at en stor del af de bordplader, der sælges i forbindelse med et køkken monteres helt uden brug af bagkant løsninger. Man vælger simpelthen at nøjes med at fuge mod væggen. Valget af denne løsning er steget i takt med, at det er blevet moderne med rene linier i køkkenindretningen, og at bordpladen ikke skal brydes af et forstyrrende element op mod væggen.

Fordele:Ulemper:
Prisen Let rengøring Tåler at blive brugt Vask kan underlimes bedre end i de fleste andre materialer. Tåler kun op til 180 varmegrader (en metalgryde med f.eks. varmt fedtstof er noget varmere) Samlingerne mellem pladerne er sarte over for vand Kan optage farve fra f.eks. rødvin og rødbeder Svært at kombinere med andre bordpladematerialer.