Efter mere end 10 år på det danske marked er Corian® endelig ved at opnå den succes som bordplademateriale, som produktet blev spået, da det kom frem. Produktet stammer fra USA, hvor det allerede i starten af halvfjerdserne blev introduceret og siden har haft enorm succes. Grunden til at danskerne har været så længe om at tage produktet til sig, skal nok først og fremmest henføres til prisen. Produktet ligger i den absolut dyreste ende af markedet, og mange har kviet sig, når de fik at vide, at bordpladen kostede det samme som alle køkkenskabene tilsammen. Men i og med at køkkener i dag er langt mere modeprægede end tidligere, og at vi i gennemsnit bruger mellem 50-100 % mere på et nyt køkken i dag end for 10 år siden, så er salget af CORIAN eksploderet de senere år.

CORIAN passer med sit enkle udtryk utrolig godt til den stilrene trend, som er skyllet hen over branchen de sidste 5 år.

Corian bordplade fra Mølballe

Det er vel nok det mest eksklusive materiale til bordplader på markedet, og man ser det efterhånden udstillet i enhver køkkenbutik. Produktet sælges enten som bordplade til et helt køkken eller i kombination med andre bordpladematerialer. Det er især stål og træ, som er velegnede til at kombinere med CORIAN. Grundet de mange muligheder mht. forarbejdning er det meget brugt at lave en bordplade bestående både af CORIAN og træ/stål, hvor man f.eks. laver en CORIANplade med integreret stålbordplade omkring vasken eller en CORIANplade med træforkant etc.

Produktet er et støbt materiale bestående af ca 2/3 Bauxit (stenpulver) og 1/3 flydende acryl iblandet et hemmeligt bindemiddel. En CORIAN plade er let at rengøre og vedligeholde, da overfladen stort set er helt lukket. Til gengæld tåler materialet kun op til 100 graders varme, så det er ikke tilrådeligt at sætte varme gryder fra på overpladen. Produktet bruges ikke kun til bordplader, da enkelte køkkenprocenter er begyndt at lave låger til køkkener i CORIAN. Desuden anvendes materialet også til hospitaler, restauranter, laboratorier etc.

Udvalget af farver i CORIAN er utrolig stort (ca. 96 stk.). Reelt set er det dog kun ca. 10 af dem, som sælges. Det er især de ensfarvede lyse CORIAN plader som efterspørges. Efterspørgslen efter ensfarvede mørke CORIAN plader er stigende, men disse er ikke anvendelige til køkkener, da de er utrolig sarte og næsten umulige at holde pæne. Det skyldes især, at småridser vil være meget synlige, men også at den nærmest skal poleres dagligt for at fremstå ensartet efter brug.

Derudover findes der en del køkkenvaske lavet i CORIAN. Disse kan isvejses i CORIAN bordpladen, så bordplade og vask syner som en enhed. Producenten (Dupont USA) har fremstillet en række standardvaske, som er støbt i en form. Denne proces giver en utrolig holdbar vask, som er ideel til brug i et køkken. Disse vaske fremstilles kun i enkelte ensfarvede nuancer. For at imødekomme efterspørgslen efter specielt firkantede vaske, fremstiller de enkelte bordpladeproducenter selv deres egne vaske. Det gøres ved at lime stykker af CORIAN sammen. Disse er dog kun velegnede til badeværelser, da limen ikke kan holde til kogende vand. Så derfor sælges der mest stålvaske til CORIAN bordplader. Disse underlimes i pladen, hvilket sikrer en utrolig praktisk og enkel løsning.

Corian bordplade fra Mølballe

CORIAN er vel nok det mest fleksible materiale til bordplader på markedet. Råpladerne er altid 12 mm tykke, dvs. alle bordplader uanset form og tykkelse er bygget op omkring en råplade. Herefter kan man påsvejse en forkant for at få pladen til at syne tykkere. Derudover kan man termoforme råpladerne. Det sker ved en opvarmning af råpladen til ca. 100 grader, hvorefter det er muligt at forme pladen til den ønskede form. Så i princippet er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke bordpladeløsninger der kan laves. CORIAN kan bearbejdes, så samlinger og påsvejsninger fremstår næsten usynlige, hvilket giver en utrolig flot helhedsløsning for den samlede oplevelse af køkkenet. En CORIAN bordplade kan i modsætning til de fleste andre bordpladematerialer repareres, hvis uheldet er ude eksempelvis i form af hakker og brændemærker. En uddannet CORIAN reparatør kan fræse det beskadigede stykke bordplade væk og lime et tilsvarende stykke i. Bagefter vil det være svært at se, hvor reparationen er foretaget.

Bagkantmuligheder:

  • Afslutningen på CORIAN bordpladen mod væggen er som regel en elastisk fuge, som kan males i vægfarve. Derved opnås en meget ren løsning, uden at de lige linier brydes.
  • Men CORIAN er som tidligere nævnt et utrolig fleksibelt materiale, så bordpladen kan også laves med en pålimet bagkant i CORIAN, hvor samlingen stort set ikke kan ses. Derved får man en rengøringsvenlig og 100 % tæt afslutning, hvor vand på bordpladen ikke kommer i kontakt med væggen.
  • Derudover vil en fast hulkehl i træ i kombination med en træforkant også kunne lade sig gøre. Man kan også forestille sig en løsning, hvor man vælger en stænkplade i CORIAN limet sammen med bordpladen til en enhed og som derved erstatter fliser, glasplader og hvad der ellers bruges på væggen over bordpladen.
Fordele:Ulemper:
Fleksibel forarbejdning, ubegrænsede muligheder Lukket overflade, suger ikke Vask kan undermonteres, Vask i CORIAN isvejset. Næsten usynlige samlinger Kan repareres Tåler ikke varme Dyr i anskaffelse